Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0732.46.22.09

Endodonție

Endodonția este derivată din cuvintele grecești „endo”, care înseamnă „în interior” și „odont”, care înseamnă „dinte”.

 

Mai precis, este o specialitate dentară care se concentrează pe tratamentul pulpei dentare.

 

Pulpa dentară este țesutul din centrul unui dinte și este alcătuită din țesut conjunctiv viu și celule speciale cunoscute sub numele de odontoblaste.

 

Prin proceduri endodontice, specialiștii în endodonție lucrează pentru a păstra funcția dintelui, prin tratarea sau îndepărtarea țesuturilor afectate, după cum este necesar.

 

Ce este un medic stomatolog endodont?

 

Un endodont este un medic stomatolog specializat în proceduri de tratament endodontic, având o vastă pregătire teoretică în diagnosticul și terapia endodontică.

 

Medicul specialist în endodonție efectuează 6 ani de facultate de medicină, apoi efectuează timp de 3 ani Rezidențiatul în endodonție, ani pe parcursul cărora acumulează informații teoretice solide, dar și practice, în specialitate, dar și în alte specializări ale medicinei dentare, precum: chirurgie dento-alveolară, protetică, pedodonție, ortodonție, parodontologie, odontoterapie și farmacologie.

 

Acestea fiind spuse, în cazuri deosebit de dificile, stomatologii vor îndruma pacienții către specialiști în endodontie, care pot determina apoi cele mai bune modalități de a păstra funcția dinților.

 

Medicul endodont stăpânește în profunzime procedurile moderne de tratare a canalului radicular și va avea capacitatea de a trata chiar și cele mai dificile cazuri.

 

tratament canal targoviste, endodontie targoviste, rg dental targoviste

Ce se întâmplă în timpul tratamentului endodontic?

 

Endodonția este o specialitate stomatologică bazată pe finețe și meticulozitate.

Pentru diagnosticare sunt necesare radiografii retroalveolare care să permită medicului să vadă în interiorul dintelui, pentru observarea lungimii și poziționării canalelor.

 

 • 1. Anesteziere

În timpul unui tratament endodontic, pacientul este anesteziat local pentru a amorți zona afectată. Este importantă în această etapă calitatea anestezicului, introducerea sa corectă, în locațiile potrivite, pentru confortul total al pacientului.

 

Datorită calității materialelor utilizate și expertizei specialistului endodont al clinicii RG Dental, la noi vei beneficia de tratamente endodontice fără durere.

 

 • 2. Izolarea dintelui tratat

O folie de latex numită “digă” este utilizată pentru a izola dintele de celelalte țesuturi. Această tehnică este utilizată pentru:

 • a menține dintele uscat și curat în timpul tratamentului;
 • a elimina posibilitatea contaminării canalelor radiculare cu bacterii din salivă;
 • a evita afectarea țesuturilor moi de către soluțiile utilizate pentru lavajul și dezinfectarea canalelor radiculare;
 • confortul emoțional al pacientului, știind ca limba și celelalte țesuturi bucale sunt protejate de acțiunea substanțelor și instrumentarului utilizate în tratament;
 • confortul vizual al medicului, focusare mai facilă.

 

 • 3. Îndepărtarea țesutului afectat de procesul carios

Endodontul va elimina țesuturile bolnave, pentru a îndepărta bacteriile periculoase, până rămâne doar țesut sănătos.

Dacă dintele este afectat puternic, fiindu-i slăbiți prea puternic pereții, se realizează reconstrucția acestuia, înainte de tratamentul endodontic, pentru evitarea fracturării pereților.

 

tratament canal targoviste, endodontie targoviste, rg dental targoviste

 • 4. Deschiderea canalelor radiculare și eliminarea pulpei dentare.

Medicul va deschide canalele radiculare și va elimina pulpa dentară bolnavă sau necrozată. Poziția  canalelor va fi evaluată în urma studierii imaginilor obținute radiologic.

 

Fiecare etapă este importantă pentru succesul tratamentului, dar această etapă este cea mai importantă, pentru că dacă țesutul pulpar nu este complet îndepărtat, acesta, în timp, va determina infecții apicale puternice, abcese și necesitatea intervențiilor precum rezecția apicală sau chiar extracția dintelui, în ultimă instanță.

 

Pentru maximizarea șanselor de succes al tratamentului, specialistul endodont al clinicii RG Dental folosește lupe endodontice, ca să vadă în detaliu situația clinică și să poată efectua corect și complet tratamentul.

 

Un dispozitiv modern, denumit Apex Locator ghidează medicul nostru în timp real, pentru a stabili lungimea exactă a canalului radicular.

 

Această măsurare precisă, electronică, ajută medicul să stabilească cât de departe ar trebui să avanseze în canalul radicular și în ce moment ar trebui să se oprească. Acesta trebuie să controleze precis lungimea de lucru în timpul procedurii, pentru a evita perforarea rădăcinii. O perforație a rădăcinii poate duce la complicații pe termen scurt și lung pentru pacient, inclusiv infecție, intervenții chirurgicale suplimentare și o recuperare mai dureroasă.

 

Apex Locator este foarte facil de utilizat, acționând prin semnalizarea acustică și vizuală atunci când este atins apexul. Astfel, medicul poate fi sigur că a îndepărtat absolut tot țesutul afectat, curățând total canalul, pe toată lungimea sa.

 

tratament canal targoviste, endodontie targoviste, rg dental targoviste

 

 • 5. Lavajul canalelor, dezinfectarea și uscarea lor.  

În continuare, se va steriliza fiecare canal, pe rând. Se va realiza un lavaj minuțios, pentru îndepărtarea resturilor organice și anorganice. Se va aplica o soluție antimicrobiană, de exemplu, hipocloritul de sodiu, pentru a ucide orice bacterie.

 

Apoi se va remodela camera interioară a dintelui, lărgindu-se canalele, cu ajutorul unui sistem rotativ,  pentru pregătirea sigilării canalelor.

 

Canalele vor fi apoi perfect uscate, cu ajutorul unor conuri de hârtie speciale, ce absorb perfect umiditatea din interiorul lor.

 • 6. Sigilarea canalelor radiculare.

Se utilizează un material de umplutură, asemănător cauciucului, numit gutapercă, pentru a se sigila canalele radiculare.

Inițial se introduc conuri de gutapercă de dimensiunea canalelor, în care se va insera gutapercă caldă.

 

Specialistul RG Dental utilizează un performant sistem de obturație prin condensare verticală la cald.

 

Pentru rezultate optime, canalele radiculare trebuie umplute cu un material omogen, inert, stabil dimensional, denumit gutapercă. Acesta trebuie adus la o anumită temperatură pentru a fi manipulat cu suficientă plasticitate și introdus cu presiune, pentru a sigila perfect întreg sistemul de canale radiculare al unui dinte, inclusiv canalele secundare.

Acest sistem performant îndeplinește aceste funcții cu succes, pentru tratamente performante.

 

 • 7. Reconstrucția dintelui.

Ulterior, se aplică un material de obturație pentru a umple cavitatea creată în dentină și smalț.

Este posibil să fie necesară o coroană dentară artificială, pentru a întări structura dintelui și a restabili funcția normală de mestecat.

 

După terapia endodontică, pacienții necesită o examinare periodică pentru a asigura vindecarea adecvată.

Rareori, un tratament endodontic se va dovedi nereușit, iar un pacient va experimenta în continuare durere. În aceste cazuri, un al doilea tratament endodontic poate fi folosit pentru conservarea dintelui. Există cazuri severe când prognosticul inițial este foarte rezervat, iar tratamentul endodontic nu poate salva un dinte, extracția fiind singura soluție.

 

Prin tratamentul endodontic modern, prin tehnologii și materiale avansate, dar mai ales prin expertiza medicului nostru specialist în endodonție, îți oferim șansa de a îți păstra dinții naturali pentru o perioadă cât mai îndelungată.

 

tratament canal targoviste, endodontie targoviste, rg dental targoviste

RG Dental - Împreună cu tine pentru prevenția afecțiunilor orale

RG Dental a fost o alegere perfectă! Am întâlnit o echipă care se completează perfect, ca o familie, de la personalul care te întâmpină la recepție până la domnul doctor. Profesionalism, încredere, amabilitate, tehnologie de top. Recomand.

Ioana Banu

Un loc extraordinar, o clădire superbă, personal pe măsură, pregătit, atent, amuzant, foarte empatic. Primul loc în care am fost și am ținut să scriu un review! Recomand clinica stomatologică RG Dental!

Monica Petre

Aici nu simți că mergi la dentist! Frica nu există, pentru că te întâmpină o echipă de oameni inimoși, veseli și profesioniști.

David Grigorescu

O experiență fantastica într-un cabinet minunat,asigurat de o echipa foarte profesională.Am mersla ei pentru un tratament destul de complicat și fiecare vizită a fost o experiență. Recomand cu dragă inimă!

Andreea Constantin