Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0732.46.22.09

Ortodonție

Ortodonția este acea specializare a stomatologiei ce se ocupă cu studierea, prevenția, diagnosticarea și tratarea neregulilor și anomaliilor dinților și maxilarelor. Scopul ortodonției este de a obține o mușcătură funcțională sănătoasă, îmbunătățind în același timp aspectul dinților și fizionomiei, în general.

 

Medicii stomatologi ortodonți lucrează îndeaproape cu medici specialiști în chirurgie maxilo-facială, medici specializați în protetică dentară, implantologie și alte specializări conexe ale medicinei dentare.

 

În timp ce un medic stomatolog generalist se concentrează în principal pe reguli de profilaxie și carii dentare, medicul ortodont gestionează probleme precum alinierea necorespunzătoare a maxilarului, dinții strâmbi sau înghesuiri dentare. Dar crearea unui zâmbet frumos și drept nu este tot ceea ce fac medicii specialiști în ortodonție.

 

Tratând unele dintre problemele ortodontice care stau la baza cariilor dentare și pierderii dinților, aceștia își ajută pacienții să mențină dinții și gingiile sănătoase.

 

Tratamentele ortodontice se realizează prin aparate ortodontice. Un astfel de aparat lucrează prin mișcarea lentă și constantă a dinților în poziție, până când sunt aliniați și așezați corespunzător.

 

Aparatele dentare pot fi realizate din metal, ceramică sau plastic, iar unele sunt practic invizibile. Cu toate acestea, obținerea aparatelor dentare nu înseamnă doar un zâmbet frumos. În unele cazuri, consultarea unui medic ortodont pentru diagnostic preventiv și îngrijire poate ajuta, ulterior, la evitarea procedurilor dentare mai costisitoare, mai inconfortabile și mai complexe.

 

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste, aparat dentar safir targoviste

Afecțiuni ortodontice

 

Medicul tău stomatolog poate detecta problemele ortodontice. Unele probleme obișnuite includ:

 • Dinți înghesuiți;
 • Mușcătură deschisă;
 • Mușcătură inversată;
 • Mușcătură adâncă;
 • Dinți spațiați (diastemă);
 • Dinți strâmbi din cauza dinților lipsă.

Relația dintre dinți și maxilar începe de la naștere, deci este important să acordați o atenție deosebită dezvoltării maxilarului unui copil. Până când copilul are vârsta de 9 ani, este de obicei destul de evident pentru un pedodontul copilului tău dacă acesta va avea probleme ortodontice, deoarece ar trebui să fie prezenți majoritatea dinților permanenți.

 

Dezvoltarea danturii este o indicație a modului în care se dezvoltă maxilarul și fața, iar un maxilar slab dezvoltat poate contribui la probleme ale căilor respiratorii sau la apariția bruxismului.

 

Există câteva semne care indică faptul că există probleme de respirație sau de bruxism, semne în legătură cu care trebuie să informezi medicul stomatolog pedodont al copilului tău:

 • Respiri pe gură;
 • Deschizi gura în repaus;
 • Somnolență în timpul zilei;
 • Probleme de memorie / atenție;
 • Cearcăne întunecate sub ochi;
 • Sforăit;
 • Tulburări de somn.

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste, aparat dentar safir targoviste

Etape de tratament

 

Tratamentul timpuriu, încă din copilărie, este cel mai bun, deoarece previne agravarea simptomelor și afecțiunilor. Tratamentul poate fi, de asemenea, mai dificil odată cu oprirea creșterii. Tratamentul ortodontic poate începe la vârste diferite, în funcție de caz.

 

Înainte de a vă îndrepta dinții, există mai multe etape care trebuie parcurse pentru a obține rezultatul final dorit:

 

 • Extinderea maxilarului: un dispozitiv ortodontic special este utilizat pentru a extinde lățimea palatului sau a maxilarului, dacă este necesar. Acest lucru ajută la creșterea spațiului disponibil pentru dinții definitivi, astfel încât aceștia să poată erupe în poziție corectă, neînghesuiți.

 

 • Corecția poziției dinților: Un dispozitiv de corecție denumit aparat dentar, este apoi montat pentru a ajuta la corectarea poziției dinților existenți. În timpul tratamentului, dinții se mișcă treptat, până ajung în poziția corectă.

 

 • Menținerea rezultatelor obținute: Un al doilea dispozitiv, numit aparat de contenție, este montat și va fi purtat în mod regulat, pentru o durată de timp stabilită de la caz la caz, pentru a preveni revenirea dinților în vechea lor poziție. Ulterior, poate fi indicată purtarea sa pe durata nopții.

 

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste, aparat dentar invisalign targoviste pret

De ce să porți aparat dentar?

 

Pentru mulți adulți care au avut nevoie de aparat dentar în copilărie, dar nu au efectuat tratamentul corect, complet sau deloc, tratamentul ortodontic poate ajuta la îmbunătățirea sănătății lor orale, a aspectului fizic și a stimei de sine.

 

Aceleași probleme ortodontice care afectează copiii pot afecta adulții dacă nu sunt tratate. Și, după ani de aliniere defectuoasă a dinților și a maxilarelor, aceste probleme pot duce la deteriorarea semnificativă a dinților, a gingiilor și a maxilarelor.

 

Riscurile de sănătate asociate cu probleme ortodontice netratate includ:

 • Dureri de urechi;
 • Dureri de cap;
 • Dureri maxilare sau faciale;
 • Probleme „orale” (de masticație, vorbire sau mușcătură);
 • Incapacitatea de a curăța corect dinții, crescând probabilitatea apariției cariilor dentare și a bolilor gingivale;
 • Uzura neregulată sau severă a smalțului dinților.

 

Deși majoritatea opțiunilor de tratament ortodontic disponibile copiilor sunt disponibile pentru adulți, singura limitare pe care o au pacienții adulți este că maxilarele lor nu mai cresc.

 

Deci, dacă maxilarele unui adult sunt semnificativ de anormal aliniate, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a obține o corecție completă.

 

Dar, în general, aparatele dentare sunt suficiente pentru alinierea corectă a dinților. În plus, adulții care necesită tratament ortodontic sunt încântați, în prezent, de alternative ortodontice care asigură o estetică deosebită a zâmbetului, pe durata tratamentului.

 

Este vorba de aparate dentare fizionomice, mobile sau chiar total ascunse, care garantează și  un tratament ortodontic eficient.

 

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste pret, aparat dentar ceramic targoviste

Aparate dentare ascunse, estetice, mobile, transparente, pentru zâmbete frumoase pe durata tratamentului ortodontic

Gândul la aparate dentare poate fi un pic deranjant pentru pacienți, mai ales dacă au imaginea acelor aparate dentare masive și foarte vizibile din anii '80.

 

Aparatele dentare din zilele noastre sunt mult îmbunătățite față de cele de acum zeci de ani și pot fi fabricate din diverse materiale performante precum oțel inoxidabil, metal, ceramică sau plastic.

 

Aparat dentar metalic clasic

Reprezintă aparatul dentar clasic, la care se gândesc majoritatea oamenilor atunci când aud termenul. Această opțiune utilizează brackeți metalici atașați de smalț, în  partea frontală a dinților. Dinții sunt ghidați de un fir metalic (arc), în acest mod repoziționându-se.

 

Pentru pacienții alergici la nichel, metalul utilizat în aparatele dentare tradiționale ar putea cauza îngrijorare, dar nu este cazul. Sunt disponibile opțiuni alternative, precum oțelul inoxidabil placat cu aur, sau titanul. Asigură-te că discuți despre alergiile tale cu medicul tău ortodont.

 

Acesta este cel mai vizibil aparat dentar, dar și cel mai ieftin. Aparatul dentar include și elastice, care prind arcul de brackeți, aceste elastice fiind preferate de copii.

 

Safir

Aparatul dentar Safir este realizat din safir artificial și are un sistem de brackeți precum cel metalic, doar ca brackeții sunt transparenți.

 

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste pret, aparat dentar ceramic targoviste

 

Aparat dentar autoligaturant

Aparatele dentare clasice utilizează elastice pentru a imprima mișcarea dinților, în timp ce aparatele autoligaturante au o clemă personalizată pe fiecare bracket, care înlocuiește elasticele.

 

Invisalign

Aparat dentar sub forma de gutiere transparente, ce se schimbă regulat, odată cu mișcarea dinților. Practic sunt mai muli aliniatori din plastic transparent, ce se succed la o anumită durată de timp.

 

Avantajele sunt majore, fiind vorba de un aparat invizibil și mobil, ceea ce înseamnă că poate fi scos cu ocazii de genul prezentări, interviuri, evenimente. Pacientul îl va scoate pe durata meselor și pe durata periajului dentar, pentru asigurarea unei igiene orale normale.

 

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste, aparat dentar invisalign targoviste pret

 

Aparat dentar lingual

Acest tip de aparat este compus din brackeți, dar se montează pe partea interioară, invizibilă a dinților, în loc de cea exterioară.

 

Oferim servicii ortodontice pacienților de toate vârstele. Oferim un sortiment de aparate dentare estetice pentru pacienții care doresc să-și îndrepte discret zâmbetul.

 

ortodontie targoviste, aparat dentar metalic targoviste, aparat dentar invisalign targoviste pret

La RGDental, așteptăm cu nerăbdare să vă vedem zâmbind!

RG Dental a fost o alegere perfectă! Am întâlnit o echipă care se completează perfect, ca o familie, de la personalul care te întâmpină la recepție până la domnul doctor. Profesionalism, încredere, amabilitate, tehnologie de top. Recomand.

Ioana Banu

Un loc extraordinar, o clădire superbă, personal pe măsură, pregătit, atent, amuzant, foarte empatic. Primul loc în care am fost și am ținut să scriu un review! Recomand clinica stomatologică RG Dental!

Monica Petre

Aici nu simți că mergi la dentist! Frica nu există, pentru că te întâmpină o echipă de oameni inimoși, veseli și profesioniști.

David Grigorescu

O experiență fantastica într-un cabinet minunat,asigurat de o echipa foarte profesională.Am mersla ei pentru un tratament destul de complicat și fiecare vizită a fost o experiență. Recomand cu dragă inimă!

Andreea Constantin